Hogyan utazzunk Iránba?

 

Helyi szabályok

 

Iránban mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, akár iráni, akár külföldi állampolgár. Ez az iráni felségterületre lépéstől kezdve érvényes.
Az iszlám vallás törvényeit az egész országban illik betartani.
Iránban, ahogy korábban említettük, nem lehet szeszes italt fogyasztani, annak mind behozatala, mind pedig fogyasztása az országban hatóságilag tilos.
Öltözködés terén fontos szabályok vannak, melyeket szintén be kell tartani. Hölgyek nem mutatkozhatnak fedetlen fővel (itt elég egy akár színes kendő a közvélekedésben ismert csador helyett), és egyéb téren sem szabad fedetlenül lenniük. A csador helyett megfelel egy nagyobb kabát vagy sötétebb ing vagy szövetből készült ruha, mely vagy csuklóig, bokáig vagy combközépig ér, és alatta farmer vagy más nadrágféleség ill szoknya kényelmesen viselhető. Férfiaknál lehet viselni rövid ujjú inget vagy pólót, de a hosszúnadrág itt is kötelező.
Néhány mecsetben, melyek nagyobb zarándokhelyek nem lehet bemenni, vagy csak helyi kísérettel lehet korlátozottan sétát tenni az adott mecset területén. Minden ilyen alkalommal, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy bemehetünk-e vagy sem, nem kell aggódnunk, a kedves helyiek mindig a segítségünkre sietnek.
Mindig tartsuk szem előtt, hogy Irán mélyen vallásos ország, ahol a vallásosság és a vendégszeretet kéz a kézben jár! Ha hitünk, vallásos meggyőződésünk felől érdeklődnek, az a helyi emberek kultúrájából fakad, nem pedig az okvetlen kíváncsiskodás jele.
Iránban a csapvíz iható, bárki nyugodtan fogyaszthat belőle. Melegebb időszakban ez nagyon fontos. A városokban mindenhol vízautomatákból vételezhetünk friss vizet. Ugyanígy bátran ehetünk minden helyi ételt és gyümölcsöket is (természetesen mosás után).
Iránban az internet-hozzáférés igen könnyen megoldható. Minden nagyobb hotelben, de netcafékban, boltokban is sok helyütt van internet.
Mobiltelefonok esetében minden magyar mobiltelefon működik kint jelen állás (2010 nyara) szerint, a Magyarországi mobilszolgáltatók közül, de vélhetően ez tovább fog fejlődni a jövőben. Hosszabb idejű kintlét esetén tanácsos helyi mobilt beszerezni, mely szintén igen könnyű dolog (előfizetéses alapon). Vonalas telefonról bárhol bármikor hívhatóak hazai számok.
Fizetni kézpénzzel lehet bankkártya helyett. Dollárt (új címletűt) és eurót hozzunk magunkkal, mind a kettő jól váltják mind hivatalos pénzváltóknál, mind bankokban.
Ha turistaként kívánunk Iránba utazni, akkor a legideálisabb tavasszal vagy ősszel utazni, mivel ekkor a legkellemesebb a hőmérséklet magyar szemszögből. Iránban a péntek szabadnap, ilyenkor minden be van zárva kivéve az éttermeket, zöldségeseket. Péntek a legfőbb imanap, ilyenkor nem szerencsés mecsetlátogatást beiktatni programunkba, ne zavarjuk a híveket az imádkozásban! A múzeumok, egyéb turisztikai lehetőségek azonban tárt karokkal várnak ilyenkor is bennünket.


A világ más részeihez hasonlóan a legtöbb múzeum hétfőn van zárva Iránban is. A belépőjegyek magyar szemmel nézve igen olcsók, jelenleg (2010 nyara) átlagban fél dollár körül mozognak egységesen. Ez alól néhány nem állami műemlékvédelmi kézben lévő intézmény kivétel, ott 3-4 dolláros belépőjegyet szednek.
Fontos, hogy tisztában legyünk a muszlim vallási ünnepekkel, ezek többsége idején a hivatalok zárva vannak.
Hotelek terén nyugodtan válogathatunk az egyszerűbb panzióktól az ötcsillagos hotelekig bezárólag. Minden igényt kielégítő hotelek sora vár bennünket Iránban.
Iránban kitűnő a közbiztonság, nyugodtan utazhatunk végig az országon. A forgalmasabb, nyüzsgőbb helyeken ezzel együtt figyeljünk oda értéktárgyainkra. Ha fotózunk és filmünk vagy memóriakártyánk fogytán van, akkor nem kell belőle otthon felhalmozni sokat, mivel azt helyben is könnyedén pótolhatjuk.
Végezetül még egy jó tanács: érezzük jól magunkat és hagyjuk otthon gondjainkat. A Közel-kelet élő paradicsoma vár bennünket!

 

Közlekedés, infrastruktúra

 

Ha Iránba érkezik az ember, igen könnyen el tud tájékozódni, hiszen az ország minden nagyobb városában, főútjain, repterein a perzsa mellett angolul is talál információkat. Számos hivatalnok jól beszél angolul és segítőkészen igazítja útba a külföldi vendégeket.
Mivel Irán hatalmas ország, emiatt igen sűrű belső repülőhálózata van. Teheránból minden nap indulnak járatok minden tartományi központba (a fontosabbakba naponta többször is), és ugyanígy vissza is. Hasonlóan, a nagyobb városok között szintén fejlett belföldi légiforgalom létezik. Jegyet venni vagy a helyi irodákban lehet, vagy akár az interneten keresztül, akár Magyarországon is. A repjegyek ára magyar viszonylatban roppant olcsó, 40-60 dollár, és ezért igen udvarias és bőséges kiszolgálást kap az ember.
Ugyancsak kényelmesen lehet busszal is utazni, minden nap légkondicionált buszok sokasága rója Irán fejlett autópályáit a kisebb- nagyobb városok között. Iránnak az egész országot átfogó fejlett úthálózata, azon belül kitűnő autópályái vannak, melyek bővülése évről-évre látványosabb.
Emellett a nagyobb városok között akár igen kényelmes személyvonattal is meg lehet tenni a gyakorta hosszú távolságokat.
Városokban vagy busszal vagy taxival célszerű közlekedni az arra járó vendégnek. A helyi iráni márkák, mint a sokáig nemzeti autónak számító Pejkán mellett egyre több Peugeot, Kia vagy a szintén helyfejlesztésnek számító Számánd márkájú kocsival találkozik jártában-keltében az ember Iránban.

 

Mit vegyünk Iránban?

 

Iránban számos érdekes apróság, szép ajándék várja a külföldi vendéget.
A legismertebb, leghíresebb ajándék a szőnyeg. Az iráni szőnyegek fajtái, típusai, mintázata régiónkét különböző. Hihetetlen változatosság jellemzi őket. Alapvetően két fajta szőnyeget különböztethetünk meg: a gyapjú szőnyeget és a selyemszőnyeget, ill. a kettőnek a keverékét. A gyapjúszőnyegek főleg a vidéki nomád törzsek között népszerűek. A kucsáni (khorászáni), a türkmén, a beludzs, a qasqái, a bakhtiári vagy a kurd gyapjúszőnyegek a leghíresebbek ezek közül.
A selyemszőnyegek egy-egy város kultúrájához kötődnek területenként eltérő szín- és motívumkinccsel. A barnászöld qomi, a bézsszínű kásáni és naini, vagy a bordó- és mályvaszínű iszfaháni és tebrizi szőnyegek igazán sokfajta árnyalatát tudjuk megkülönböztetni. Iránban a bazár a szőnyegvásárlás legfontosabb színtere. Külön szőnyegbazárok állnak rendelkezésünkre a vásárlóknak kilométerhosszú választékkal!
A bazárban emellett érdemes vásárolni ízléses fémműves termékeket, bronz, ón és réztárgyakat (főleg Iszfahánban és Kásánban).
Az iszfaháni bazár megkerülhetetlen részei a miniatúrakészítő mesterek boltjai, ahol csiszolt tevecsontra készült tusrajzokat vagy szafavida stílusú festett miniatúrákat árulnak intarziás keretbe foglalva. Feltétlenül érdemes ezeket kipróbálni!
Szép ajándék a fából faragott Korántartó vagy az Iránban is igen népszerű vízipipa. Ezekből különféle méretekben és színekben lehet válogatni kedvünk, ízlésünk szerint.
Ne feledjük el gyomrunkat sem! Szárított gyümölcsből, pisztáciából, kesudióból, mandulából, rózsavízből, édességből, a bazár fűszerforgatagából érdemes haza is hozni és itthon elspájzolni belőle. Sokáig eláll és bármikor elő lehet venni, egy-egy sült, torta vagy gyümölcsleves sajátos bukét kap az iráni ízekkel megspékelve!
Idegen nyelvű könyvek, turisztikai kiadványok, albumok, DVD-k szép számmal állnak rendelkezésünkre az ország egész területén igen alacsony áron.